ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ-MEDIA

Στη δημοσιότητα οι υψηλότερες αμοιβές των παρουσιαστών του BBC - €169.750 έλαβαν 96 υπάλληλοί του έκαστος

12:42 - 19.07.2017

Τους μικτούς ετήσιους μισθούς των 96 πιο υψηλά αμειβομένων τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών παρουσιαστών του αποκάλυψε το BBC.

Οι 96 παρουσιαστές, ηθοποιοί, δημοσιογράφοι και συνεργάτες έλαβαν πέρυσι τουλάχιστον 150.000 λίρες (169.750 ευρώ) έκαστος.
 
Στην κορυφή της λίστας με ετήσιες απολαβές μεταξύ 2,2 και 2,25 εκατομμυρίων λιρών βρίσκεται ο ραδιοφωνικός παραγωγός του BBC Radio 2 Κρις Έβανς, ο οποίος για ένα διάστημα παρουσίαζε και τη δημοφιλή τηλεοπτική εκπομπή αυτοκινήτου Top Gear.
 
Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο παλαιός διεθνής Άγγλος ποδοσφαιριστής και νυν παρουσιαστής της κεντρικής τηλεοπτικής εκπομπής ποδοσφαίρου του BBC 1 Γκάρι Λίνεκερ, με αμοιβή μεταξύ 1,75 και 1,8 εκατομμυρίων λιρών.
 
Ακολουθεί με αμοιβή μεταξύ 850 και 900 χιλιάδων λιρών ο Γκρέιαμ Νόρτον, ραδιοφωνικός παραγωγός και τηλεοπτικός παρουσιαστής.
 
Οι υψηλές αμοιβές ορισμένων παρουσιαστών έχουν προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς ως δημόσιος οργανισμός κοινωφελούς χαρακτήρα το BBC χρηματοδοτείται από τους πολίτες μέσω ανταποδοτικού τέλους.
 
Μεγάλη συζήτηση παράλληλα έχει πυροδοτήσει η ανισότητα στα εισοδήματα ανδρών και γυναικών που εργάζονται στον οργανισμό. Η πιο υψηλά αμειβόμενη παρουσιάστρια ήταν πέρυσι η Κλόντια Γουίνκλμαν με ετήσιο μισθό μεταξύ 450 και 500 χιλιάδων λιρών για τη δουλειά της στο ραδιόφωνο και στη δημοφιλή τηλεοπτική ψυχαγωγική εκπομπή Strictly Come Dancing.
 
Μόνο μία ακόμα παρουσιάστρια, η Άλεξ Τζόουνς του BBC 1 κερδίζει πάνω από 400.000 λίρες το χρόνο, την ώρα που οι άνδρες με αμοιβή πάνω από αυτό το ποσό είναι 12. Συνολικά από τους 96 της λίστας δύο στους τρεις είναι άνδρες.
 
Ως παράδειγμα της άνισης μεταχείρισης γυναικών και ανδρών στις αμοιβές του BBC επισημαίνεται ότι ενώ η επικεφαλής του πολιτικού ρεπορτάζ της τηλεόρασης του BBC Λώρα Κούνσμπεργκ λαμβάνει έως 250.000 λίρες το χρόνο, ο παρουσιαστής της ειδησεογραφικής εκπομπής PM στο ραδιόφωνο του BBC Έντι Μέιρ κερδίζει έως και 350.000 λίρες.
 
Το BBC εδώ και καιρό δημοσιοποιεί τις αμοιβές των διοικητικών στελεχών του, ωστόσο οι αμοιβές των παρουσιαστών έγιναν για πρώτη φορά δημοσίως γνωστές παρά τις αρχικές αντιθέσεις του οργανισμού, καθώς η κυβέρνηση συμπεριέλαβε την υποχρέωση δημοσιοποίησης της λίστας μεταξύ των υποχρεώσεων του BBC κατά την ανανέωση της χάρτας λειτουργίας του.
 
Στα ποσά που δημοσιεύθηκαν δεν περιλαμβάνονται αμοιβές για παραγωγές που προβλήθηκαν μεν στο BBC αλλά πραγματοποιήθηκαν από ιδιωτικές εταιρείες παραγωγής.
 
Ο Γενικός Διευθυντής του BBC Τόνι Χολ παραδέχθηκε ότι ο οργανισμός πρέπει να κάνει περισσότερα και ταχύτερα βήματα σε θέματα ισότιμης μεταχείρισης των φύλων και εκπροσώπησης των εθνικών μειονοτήτων. Μεταξύ των 96 δεν υπάρχει ούτε ένας μαύρος ή Ασιάτης παρουσιαστής ή μέλος άλλης εθνικής μειονότητας.
 
Ο κ. Χολ πρόσθεσε ότι φέτος οι μισθοί των υψηλότερα αμειβομένων παρουσιαστών είναι μειωμένες συνολικά κατά 10%.

Από ΚΥΠΕ