ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ-MEDIA

Ο Ιρανός Υφυπουργός Εξωτερικών δήλωσε σε συνέδριο που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή: «Το μόνο που επιδιώκουμε είναι να προστατέψουμε τους εαυτούς μας»!

07:12 - 13.12.2016

Η πολιτική του Ιράν, στην πολύπαθη περιοχή της Μέσης Ανατολής, ο ρόλος της Τεχεράνης και οι στόχοι της, οι απόψεις της για τις λεγόμενες Μεγάλες Δυνάμεις και το πώς το Ιράν βλέπει τη διεθνή τρομοκρατία και τον πόλεμο ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, εξετάστηκαν και αναλύθηκαν διεξοδικά στη διάρκεια Συνεδρίου με τίτλο «Νέες Γεωπολιτικές στην Περιοχή», που διοργάνωσαν στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Λευκωσίας στη Μακεδονίτισσα, η Διπλωματική Ακαδημία του Πανεπιστημίου και η πρεσβεία της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, στην Λευκωσία.

Κεντρικός ομιλητής  στο Συνέδριο, ήταν ο Δρ. Κασέμ  Σατζαντπούρ,  υφυπουργός εξωτερικών του Ιράν, ο οποίος αναφέρθηκε  εκτενώς  στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη Λιβύη και τη Συρία, μίλησε για τις αλλαγές που επέφερε στο Ιράν  η Ισλαμική Επανάσταση του 1979 και τη δημοκρατία, όπως την αντιλαμβάνονται  στην πατρίδα του, η οποία απέχει σημαντικά από την αντίληψη περί  δημοκρατίας που επικρατεί στη Δύση.

Αναφερόμενος στην πολιτική φιλοσοφία που ακολουθεί η χώρα του ο Ιρανός αξιωματούχος ανέφερε και τα ακόλουθα:

«Πολλοί νομίζουν πως εξακολουθούμε να ζούμε με το παρελθόν, με την Περσική Αυτοκρατορία. Αλλά αυτά έχουν περάσει και εμείς δεν θέλουμε  καμία αυτοκρατορία.

Θέλουμε να προστατέψουμε τους εαυτούς μας. Η χώρα μου επιδιώκει την ενότητα στην περιοχή και δεν επιθυμεί ξένες επεμβάσεις και αστάθεια. Αντίθετα θέλει ειρήνη. Όλα όσα λέγονται για μας ανήκουν στη βιομηχανία του φόβου, που είναι  μεγάλη επιχείρηση». 

Ο κ. Σατζαντπούρ τόνισε επίσης την ανάγκη κατανόησης των εξελίξεων στη  Μέση Ανατολή όπου  το Ιράν, κατά την άποψή του, «είναι η μοναδική  χώρα που αυτο- προστατεύεται». Ο Ιρανός  υπουργός  διευκρίνισε πως το διεθνές σύστημα αλλάζει δραματικά  και πως τώρα σημαντικό ρόλο παίζουν μικρές και περιφερειακές χώρες και όχι μόνο οι Υπερδυνάμεις. Μίλησε για διασπασμένη Αραβική ενότητα, ανάφερε πως το Ισλαμικό Κράτος, που τα μέλη του είναι μειονότητα στον ισλαμικό κόσμο και ότι δραστηριοποιείται  σε περιοχές ανατολικά  του Ιράν, όπως είναι το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, ενώ  επανέλαβε  αρκετές φορές, πως η Τεχεράνη δεν επιθυμεί αλλαγή των συνόρων, ούτε αλλαγή των καθεστώτων στις χώρες της περιοχής.

Ο ομιλητής αναφέρθηκε  με εγκωμιαστικό τρόπο στις σχέσεις της χώρας του με την Κύπρο, ενώ για τις σχέσεις του Ιράν με την Τουρκία, υπέδειξε πως είναι δύσκολες και  ότι οι δύο χώρες έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις σε πολλά ζητήματα της Μέσης Ανατολής.

Ταυτόχρονα ζήτησε να αφεθεί η Συρία  στους Σύριους,  οι οποίοι ν’ αποφασίσουν για τα του οίκου τους χωρίς επεμβάσεις  από το εξωτερικό.  

Ο Δρ. Σατζαντπούρ, ανέφερε ακόμη ότι  το μεγαλύτερο πρόβλημα  στη  Μέση Ανατολή είναι  το Παλαιστινιακό , καθώς «το σιωνιστικό καθεστώς παραβιάζει  τα ανθρώπινα δικαιώματα των παλαιστινίων». Είπε επίσης πως κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί την εξέλιξη που θα έπαιρνε η κρίση στη Συρία, ενώ επανέλαβε πως αλλαγή των καθεστώτων στην περιοχή οδηγεί σε ένα νέο κύμα μετανάστευσης, που με τη σειρά του συμβάλει στην ανάδειξη ακροδεξιών πολιτικών  που με τον λαϊκισμό τους απειλούν τους δημοκρατικούς  θεσμούς. Ο Ιρανός υφυπουργός ολοκλήρωσε την ομιλία του αποκαλώντας την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ τα τριάντα τελευταία χρόνια,  « πολιτική κυρώσεων»

Στο δεύτερο μέρος  της εκδήλωσης, ο τουρκοκύπριος Καθηγητής  Αχμέτ  Σοζέν αναφέρθηκε στο Παλαιστινιακό ως το μεγαλύτερο πρόβλημα  στην κρίση της Μέσης Ανατολής, ενώ ο σύμβουλος  του υφυπουργού εξωτερικών του Ιράν Χοσέν Γκαρίμπι, , μίλησε  για την διεθνή τρομοκρατία και τρόπους αντιμετώπισης της.  Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου Κώστας Κωνσταντίνου μίλησε για τις ΑΟΖ και τα πολλά σοβαρά ζητήματα  που δεν συζητούνται  δημόσια (Βρετανικές βάσεις, πολιτική της Ελλάδας  στο Αιγαίο κ.α.), ενώ ο Δρ. Γκαντίρ Νασρί του Πανεπιστημίου Kharazmi της Τεχεράνης, ανέλυσε το τι σημαίνει «βιομηχανία της βίας»  και πως αυτή μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Χαιρετισμό στο συνέδριο  απηύθυνε η Πολιτική Διευθύντρια  του ΥΠΕΞ της Κυπριακής Δημοκρατίας, Πρέσβης Ρέα Γιορδαμλή,  η οποία συνεχάρη τη Διπλωματική Ακαδημία του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και την πρεσβεία του Ιράν για την πρωτοβουλία τους για διοργάνωση του Συνεδρίου , τονίζοντας πως αυτό αντανακλά στις εγκάρδιες διπλωματικές σχέσεις της  Κύπρου και του Ιράν. 

Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο καθηγητής διεθνών σχέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ. Φαρίντ Μιρμπαγκερί.