ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Παραχώρηση €55 εκατ. εντός Δεκεμβρίου σε δικαιούχους ανακοίνωσε ο ΚΟΑΠ

13:35 - 28.11.2017

Ο Κυπριακός Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών (ΚΟΑΠ) δια του Επιτρόπου Τίμη Ευθυμίου ανακοίνωσε σήμερα, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης, την παραχώρηση €55 εκατομμυρίων σε δικαιούχους στον γεωργικό και αγροτικό τομέα εντός Δεκεμβρίου.

Ο κ. Ευθυμίου ανέφερε ότι «με ιδιαίτερη ικανοποίηση ανακοινώνουμε ότι οι επιδοτήσεις για το Σχέδιο Εκταρικών Επιδοτήσεων 2017, θα ξεκινήσουν 1η Δεκεμβρίου με στόχο να ολοκληρωθούν οι καταβολές στους δικαιούχους εντός Δεκεμβρίου, κατά το δυνατόν πριν τα Χριστούγεννα».

Είπε ότι «βασικό μέλημα του Οργανισμού είναι έγκυρες και έγκαιρες πληρωμές». Κανένα ευρώ, σημείωσε ο Επίτροπος του ΚΟΑΠ «δεν πρέπει να απολεσθεί από τους κοινοτικούς πόρους».

Σύμφωνα με τον ίδιο το 2017 έχουν ήδη παραχωρηθεί περίπου €40 εκατ. που αφορούν γύρω στα €8,5 εκατ.  για εκταρικές επιδοτήσεις οι οποίες προκηρύχθηκαν το 2016, €3,5 εκατ. για τα μέτρα της προαιρετικής συνδεδεμένης στήριξης αιγοπροβάτων επίσης του 2016, €8,5 εκατ. περίπου για τα αγροπεριβαλλοντικά καθεστώτα 2015 – 2016, €1,5 εκατ. για τις μειονεκτικές περιοχές για το 2016, €3 εκατ. για τις βιολογικές καλλιέργειες για το 2015 και το 2016, καθώς και περίπου €15 εκατ. για  διάφορα μέτρα που αφορούν το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης και των κοινών οργανώσεων αγοράς.

Επιπρόσθετα, σημείωσε ο Τίμης Ευθυμίου, «κατά το μήνα Δεκέμβριο θα παραχωρηθούν επιπλέον ποσά της τάξης των €55 εκατ». Αυτά αφορούν σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στους δημοσιογράφους €46 εκατ. περίπου για εκταρικά μέτρα, €3,7 εκατ. για μέτρα της προαιρετικής συνδεδεμένης στήριξης αιγοπροβάτων – κεφαλικές επιδοτήσεις και €6 εκατ. περίπου για το μέτρο των μειονεκτικών περιοχών. Η καταβολή των ποσών θα αρχίσει από την επόμενη Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου, πρόσθεσε.

Από ιδρύσεως του ΚΟΑΠ, ανέφερε ο Επίτροπος, «έχει καταβληθεί στους αγρότες μας ποσό που ανέρχεται στο €1,5 δισεκατ.». Από την ανάληψη των καθηκόντων μας, πρόσθεσε, «ανέρχεται στα €200 εκατ. περίπου».

Πρωτοφανές το ενδιαφέρον για επενδυτικά μέτρα προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης

Ο κ. Ευθυμίου έκανε ειδική αναφορά τα επενδυτικά μέτρα που είχαν ανακοινωθεί από τον ΚΟΑΠ από τον Μάιο του 2016 στο πλαίσιο του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης 2014 – 2020, σημειώνοντας ότι «το ενδιαφέρον που επέδειξαν οι αγρότες μας ήταν πρωτοφανές και ξεπέρασε κάθε προσδοκία».

«Ήταν αποτέλεσμα και της έντονης προσπάθειας του Οργανισμού, αλλά και άλλων φορέων για προβολή των εν λόγω καθεστώτων αφού αποτελούν τον ουσιαστικό αιμοδότη της ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας τους τόπου», είπε, προσθέτοντας ότι ο οργανισμός πραγματοποίησε σειρά περιφερειακών συγκεντρώσεων κατά τις οποίες όλοι οι ενδιαφερόμενοι ενημερώθηκαν λεπτομερώς για τις πρόνοιες και τα οφέλη από την συμμετοχή τους στα καθεστώτα αυτά». Η πρακτική της διοργάνωσης περιφερειακών συγκεντρώσεων για ενημέρωση αγροτικών οργανώσεων και αγροτών θα συνεχιστεί και του χρόνου, πρόσθεσε.

Ο ίδιος υπογράμμισε τη σημασία της αγαστής συνεργασίας. «Ανεξαρτήτως κομμάτων, ανεξαρτήτως χρωμάτων οι αγροτικές οργανώσεις συμπεριφέρθηκαν με πάρα πολύ υπεύθυνο τρόπο γιατί στόχος ήταν πάντα ο αγρότης», είπε.  

Ενημερώνοντας για το πού βρίσκεται η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων είπε ότι στο καθεστώς 4.1, το οποίο αφορά το επενδυτικό μέτρο «έχουν παραληφθεί 604 αιτήσεις που αντιστοιχούν σε ύψος επενδύσεων σχεδόν €160 εκατ».

«Εγκρίνονται προκαταρκτικά 220 αιτήσεις εκ των οποίων οι 143 αφορούν σε νέους γεωργούς και οι 48 σε αιτήσεις με επενδύσεις στον τομέα της αιγοπροβατοτροφίας», ανέφερε, διευκρινίζοντας ότι «οι 220 αυτές αιτήσεις αντιστοιχούν σε €44 εκ. ύψος επιδότησης».

Ανέφερε ακόμη ότι «στο διαθέσιμο προϋπολογισμό της συγκεκριμένης προκήρυξης, που ανερχόταν στα €20 εκατ. έχουν προστεθεί άλλα €24 εκ., με πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ώστε να καταστεί εφικτή η επιδότηση όσον γίνεται περισσότερων αγροτών με αξιόλογα επενδυτικά προγράμματα».

Στο καθεστώς 6.1, το οποίο αφορά νέους γεωργούς, συνέχισε, παραλήφθηκαν 270 αιτήσεις και έχουν εγκριθεί 233 αιτήσεις.
Σύμφωνα με τον κ. Ευθυμίου το ποσό επιδότησης τους θα ανέλθει στα €4.66 εκατ. τα οποία προέρχονται από ευρωπαϊκούς πόρους . Το αρχικό ποσό ήταν €3.5 εκατ. για 175 νέους αιτητές, πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη συνεργασία του ΚΟΑΠ με το Υπουργείο είπε ότι «η συνεργασία με όλους είναι άψογη». Από τον περασμένο Φεβρουάριο – Μάρτιο είχαμε μπροστά μας μια εικόνα όσον αφορά τα μέτρα 4.1. και 6.1, ανέφερε, οπότε ενημερώσαμε το Υπουργείο ποιά είναι η κατάσταση και εκείνο ως διαχειριστική Αρχή αποφάσισε ότι πρέπει να ενισχυθεί το ποσό γι αυτό και τα €24 εκατ.

Να μηδενίσουμε τις ποινές

Ο Τίμης Ευθυμίου αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι «η Κύπρος κατάφερε τα τελευταία χρόνια να συγκαταλέγεται στα κράτη μέλη με τις χαμηλότερες δυνατό ποινές, περίπου στο ένα δέκατο του μέσου ευρωπαϊκού όρου».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι «δεν μας ικανοποιεί ακόμη και αν οι ποινές είναι ελάχιστες. Εμείς θέλουμε να μηδενίσουμε τις ποινές».
Έκανε λόγο για τεράστια βελτίωση στον τομέα της ανάγκης τήρησης από πλευράς αγροτών των προνοιών που προβλέπονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία και συνεχάρη αγρότες και αγροτικές οργανώσεις.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο του ΚΟΑΠ, ο οργανισμός διεξήγαγε το Νοέμβριο ανεξάρτητη εξωτερική αξιολόγηση ποιότητας της υπηρεσίας εσωτερικού ελέγχου και ενημέρωσε ότι «παρόλο που η τελική έκθεση αξιολόγησης δεν έχει ακόμη εκδοθεί, τα προκαταρκτικά αποτελέσματα είναι πάρα πολύ θετικά».

Ευχαρίστησε επίσης το προσωπικό του οργανισμού «για την εξαιρετική δουλειά, ούτως ώστε να είμαστε ξανά έτοιμοι φέτος να καταβάλλουμε τις επιδοτήσεις έγκαιρα και πριν τα Χριστούγεννα». «Εργάστηκαν πραγματικά με απαράμιλλο ζήλο και κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια για το πετύχουμε», είπε.  

Από ΚΥΠΕ